- Tiny Houses ter inspiratie -

Een Tiny House is een betaalbaar en compact huis(je) met een woonoppervlak dat over het algemeen kleiner is dan 50m2. Voor de BouwEXPO is gekozen voor de titel Tiny Housing, en niet het internationaal gangbare Tiny Houses, om recht te doen aan de beoogde (grote) differentiatie aan woningtypes en initiatiefnemers. De EXPO gaat over méér dan vrijstaande kleine huizen. Ook geschakelde en gestapelde bouwwijzen worden bij het experiment betrokken. Met de BouwEXPO Tiny Housing wordt de behoefte aan en de mogelijkheden van huisvesting van kleine huishoudens in compacte, betaalbare huizen verkend.

Met dank aan iedereen die zijn/haar foto's ter beschikking heeft gesteld.

  • My Micro New York Carmel Place

  • waterlandhuisje
  • Gabrielle & Andrew Morrison

  • Homebox Slawik

  • Micro Unit Building New York

  • Mineral House Tokyo

  • Waterlandhuisje

Toelichting

Micro Unit Building New York
De woontoren, genaamd My Micro NY, is ontworpen door nArchitects als een oplossing voor New York's betaalbare woningtekort. Het project richt zich op kwaliteit en leefbaarheid door gebruik van ruimte, licht en lucht en bevat 55 woningen variërend van 23 tot 35 vierkante meter. My Micro NY is opgebouwd uit containers die tot wel negen lagen op elkaar zijn gestapeld. 

Waterland-huisje
Het waterland-huisje is misschien wel het schattigste mobiele tiny house van Nederland. Geheel geïnspireerd door traditionele bouwkunst en vernoemd naar het veenweidegebied Waterland. Het waterland huisje is een complete woning, maar er in wonen mag nog niet. Het huisje dient daarom voorlopig als bed and breakfast.

Gabrielle & Andrew Morrison
De Morrison’s realiseerde zich dat hun leven jarenlang draaide om het betalen van een flinke hypotheek en besloten het roer om te gooien. Het stel, dat een achtergrond in de bouw heeft, bouwde hun tiny house voor € 33.000,- in slechts vier maanden tijd. Het huisje, genaamd hOMe, is 19 vierkante meter groot en gemaakt om volledig zelfvoorzienend te functioneren.

Homebox Slawik
Homebox is een huisje met drie verdiepingen dat is ontstaan door een zeecontainer letterlijk op zijn kant te draaien. Bedenker professor Han Slawik van de Universiteit van Hannover is groot fan van het bouwen met zeecontainers vanwege de transportmogelijkheden, universele afmetingen en bruikbaarheid. In totaal is het huisje slechts 14 vierkante meter groot.

Mineral House Tokyo
Gelegen in Japan op een hoekperceel van slechts 44 vierkante meter, staat een opvallend tiny house met een bijzondere vorm. De bewoner had drie wensen: een ontwerp dat architectonisch gezien zeer inspirerend is, om zoveel mogelijk bewoonbaar oppervlak te creëren en om te beschikken over een overdekte parkeerplaats.